Elérhetetlenné vált a lakásvásárlás az átlag magyarok számára

Megosztás

Tizenkét év alatt is hatalmas mértékben drágultak az ingatlanok Magyarországon, de az utóbbi néhány évben végképp elszálltak az árak, a fizetések pedig nem követték ezt.

A lakhatás egyre drágább egész Európában, Magyarországon pedig különösen sokat romlott a lakások hozzáférhetősége az utóbbi években. Alacsonyról indult, de az EU-n belül nálunk volt arányosan a legnagyobb lakásár- és építésiköltség-növekedés 2015 óta, a bérleti díjak emelkedésében is top 3-asok vagyunk. Hiába nőttek szép ütemben a bérek is (már akinél), lakásárak és a jövedelem közötti olló egyre nagyobbra nyílt.

Pénzpiaci logika

A lakhatás világszintű drágulása nagyrészt piaci folyamatokra vezethető vissza, konkrétabban arra, hogy az ingatlanoknak nem csak használati értékük van, de befektetésnek is jók. Ciklikusan tapasztalható jelenség, hogy több pénz kezd áramlani az ingatlanpiacra. Egy ilyen (úgynevezett financializációs) időszakban élünk most is, amikor egyre inkább pénzpiaci logika érvényesül az ágazatban a lakhatási szükségletek helyett. Európában és Magyarországon is jól lekövethető jelenség a befektetések fokozott beáramlása a lakáspiacra, ezt pedig a kormányok is támogatták a maguk eszközeivel.

A lakáspolitika ellentarthatna

Az államok sehol nem hagyják, hogy teljesen piaci alapon működjön a lakáshoz jutás, ez ugyanis könnyen társadalmi válsághoz vezethetne. A lakáspolitikák nagyon különbözőek lehetnek: a második világháború után az államszocialista és a kapitalista országokban is jellemző volt a kínálatoldali beavatkozás, vagyis a nagy állami lakásépítési programok. Az utóbbi időben már a keresletoldali beavatkozás jellemzőbb: pénzt adnak az embereknek a lakáshoz jutás érdekében.

2010 környékén 10-11 millióért egy átlagos magyar városban (nem Budapest) egy semmi különösebb extrát nem tartalmazó, 50-60 nm-es, kétszobás társasházi lakást lehetett venni. Most ez 30 millió fölé ugrott és közel sem a fővárosról, vagy felkapott turistaövezetről beszélünk. A fizetések pedig nem követték ezt a hatalmas megugrást.

További részletek a Telex cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek